Tuesday, 3 January 2012

to azie jepon..a.k.a azie falax....huhuu




Entri ni entri dah lama...tapi hari tu kan line internet saya slow macam tortis, so tutorial ni terperap sekejap jadi pekasam...nasib la dah tukar P1 ni...10 gambar tak sampai 1 minit dah siap upload tau...cewah2..ni dah macam salesman P1 la pulak ye..he he...tapi kan  kalau benda bagus memang la saya akan cakap betul bagus...kalau tak bagus, kirim salam je la ye...

Emmmmmmmmmm...malam2 kalau tengok kuih cara berlauk ni mesti terliur kan..he he..saja je nak goda korang...ramai yang suka makan cara berlauk ni coz rasanya yang pedas2 sikit...ada rasa kari...ada aroma daun sup, daun bawang dan bawang goreng...inti tu pulak kena buat pekat sikit...biar terasa karinya..fuhhhhh memang sedap...he he...ayat biasa...kononnya je la kan...saja nak buat si azie jepon terliuq sebab nya dah lama kot die duk order kuih nie..huhu..confem die bukak blog nie..haha..sian saba yer..

Kalau buat makan sendiri, bolehla letak isi ayam yang dipotong kecik2...tapi datang penyakit malas blend je jadi halus sikit...senang nak bubuh kat acuan tu...adil dan saksama...semua boleh rasa ayam tu...ada juga yang buat inti udang kering, daging dan macam2 lagi...terpulang ikut selera masing2......nie pun tgk kat tenet..

saya selalu buat kalau teringin n time rajin je...so bukan buat tiap2 hari...kadang2 orang tanya selain daripada karipap, kuih apa lagi yang pedas yang saya bole buat...so selalunya saya cadangkan kuih cara berlauk ni la...senang juga buat kuih ni...kalau cara manis kena lapis 2 kan...yang ni 1 lapis je...1 kg tepung leh dapat banyak juga....

Siapkan semua bahan2...inti ayam...cili merah di hiris...bawang goreng, daun sup&daun bawang dan yang last sekali adunan yang telah diblend...
                                Letak minyak gunakan botol sos ni senang tau...picit sikit je..
                                         Tuang bila rasa2 acuan tu dah panas sikit...
                                          isi sampai penuh ye...jangan kedekut tau..he he...
                                                                   Letak intinya...
                                                        Letak bawang goreng..
                          Letak daun sup&daun bawang...yang comot tu abaikan je la ye...
                                                   Letak cili merah yang telah dihiris..

Lepas tu tutup la dengan tudung periuk ke apa ke asal boleh tutup...bila dah nampak masak semuanya baru lah diangkat gunakan sudu ke penyepit ke....kena masak betul2 tau...kalau ragu2 boleh la cucuk pakai cungkil gigi dulu...kalau masih melekit tu tandanya belum masak...



No comments:

Post a Comment